top of page
Malostranské paláce mění aktivisty v politiky

Osm let to trvalo, než se pirátská strana probojovala do malostranských paláců Sněmovny. Na nováčky získali poměrně nebývalou váhu – zisk 10,79 procenta jim přisoudil 22 poslanců. Co od nich teď lze čekat? Přinejmenším to, že o nich voliči hodně uslyší.

Dosud se totiž strana chovala spíš jako spolek aktivistů. Bojovali za větší transparentnost při uzavírání veřejných zakázek, ukazovali na chyby, kterých se podle nich dopustily resorty – například i ministerstvo financí, když zavádělo EET.

Předseda strany Ivan Bartoš, který Piráty vede s malou přestávkou takřka od založení v roce 2009, sám dříve označil kolegy za „pytel blech“. To už teď prý podle jeho slov neplatí. „Jsme liberální a demokratická strana, takže je jasné, že lidé mají různé názory, ale program a stanoviska jsou konsenzuální. Navenek působíme svými silami konzistentně,“ řekl Právu.

ANO nechce dát ODS křeslo šéfa Sněmovny
Babišovi ke vzniku vlády stačí, když bude „hlasovat nohama“ 45 poslanců

I kdyby hnutí ANO nezískalo koaličního partnera nebo přímou podporu od některé z parlamentních stran, může doufat, že získá důvěru Sněmovny. Stačí, aby část poslanců nebyla v dané chvíli v sále. Menšinovou vládu by šéfovi ANO Andreji Babišovi teoreticky umožnil odchod 45 poslanců.

 

Při hlasování o důvěře stačí jen prostá většina přítomných, nikoliv pověstná „stojednička“, která je třeba pro vyslovení nedůvěry.

Babišovci mají 78 z celkových 200 poslanců. Pokud by ze Sněmovny odešlo 45 poslanců z jiných stran, mohlo by být proti vládě už jen 77 zákonodárců.

„Mohla by se opakovat podobná situace jako v roce 1998, kdy vláda Miloše Zemana získala důvěru na základě 73 hlasů tím, že poslanci ODS odešli ze sálu,“ řekl Právu odborník na ústavní právo Jan Wintr.

K takové situaci by v nové Sněmovně mohlo teoreticky dojít třeba při odchodu poslanců z ODS (25 křesel) a SPD (22 mandátů) nebo ODS a Pirátů. Zrovna ODS však něco takového v úterý odmítla  a už dříve se podobně vyjádřili i Piráti. Další potenciální varianty by znamenaly zapojení více stran.

Andrej Babiš trvá na tom, aby hnutí ANO připadlo křeslo šéfa Sněmovny. Odmítl tak návrh ODS, která chce do této funkce nominovat svého předsedu Petra Fialu. „Naše vítězství je tak dominantní, že není důvod, aby náš kandidát Radek Vondráček nebyl zvolen,“ uvedl předseda ANO s poukazem na ČSSD, která po minulých volbách měla premiéra i předsedu Sněmovny i Senátu.

Zeman svolal jednání Sněmovny na 20. listopadu

bottom of page